Headerbild

Kategorier

Nu börjar HITTAUT

2025-04-05 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Hittaut Nässjö gäller mellan 6 april och 30 september

Leta checkpoints och upptäck nya platser med Hittaut

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla eller ta dig fram på annat sätt.

Välkommen till Nässjö

Hittaut Nässjö drivs gemensamt av de fyra orienteringsklubbar som finns i Nässjö kommun; Nässjö orienteringsklubb, Annebergs gymnastik- och idrottsförening, Bodafors orienteringsklubb samt Forserums skid- och orienteringsklubb. Tillsammans har vi nästan 1000 medlemmar och vi bedriver tränings- och tävlingsverksamhet inom orientering för alla åldrar.

Gå till Hittaut Nässjös Hemsida här

Karta

Hittautkartan finns både digitalt (på hemsidan och i appen) samt på papper. Papperskartan finns att hämta på våra utlämningsställen, vilka du kan se under fliken "Papperskarta" här på hemsidan. Papperskartan kommer också i brevlådan till hushållen i de områden där hittaut är nytt för året. Flera delar av kartan finns även som PDF som du själv kan skriva ut. Registrera dina checkpoints direkt i kartvyn, i appen eller under "min sida" på hemsidan.

Skapa ditt Hittautkonto här.

Ladda ner Hittauts app

I vår app kan du registrera checkpoints i tabellvy och kartvy, få stöd av karta/gps och se dina tagna checkpoints. 

Ladda ner appen för Android

Ladda ner appen för iOS

Papperskarta

Papperskartan finns att hämta på något av våra utlämningsställen. Du kan också skriva ut delar av den genom att ladda ner pdf nedan. 

Utlämningsställen

  • Lövhults motionsgård, Lövhult 7, Nässjö

  • Nässjö simhall, Anneforsvägen 22, Nässjö

  • Nässjö stadsbibliotek, Carl Petersons plats 1, Nässjö

  • Nässjö stadshus, Rådhusgatan 28, Nässjö

  • Friskis&Svettis, Nässjö Bockängsgatan 9, Nässjö

  • Pölder Sport, Terminalgatan 1, Nässjö

  • Handelsbanken, Rådhusgatan 26E, Nässjö

  • BOK-stugan, Vareviksvägen 5, Bodafors

  • Aktivitetsspåret, Magasinsgatan 34, Bodafors

  • ICA Nära Rostedts, Sandsjövägen 19, Bodafors

  • Servicebutiken, Sandsjövägen 22, Bodafors

  • Bodafors bibliotek och medborgarservice, Torget 7, Bodafors

  • Lillsjöstugan, Lillsjövägen, Forserum

  • Forserums bibliotek och medborgarservice, Jönköpingsvägen 1A, Forserum

  • Granvalla idrottsplats, Västra Långgatan 37, Anneberg

  • Annebergs bibliotek och medborgarservice, Järnvägsgatan 10, Anneberg

  • Malmbäcks bibliotek och medborgarservice, Torget 5, Malmbäck

PDF för egen utskrift

Om checkpoints

I mitten av varje ring på kartan finns en checkpoint. Den är markerad i terrängen med en aluminiumstolpe eller plastskylt med rosa Hittautdekal och en bokstavskod som du registrerar på ditt Hittautkonto på hemsidan eller i appen. 

Ibland kan checkpointen vara svår att finna men till din hjälp har du en checkpointbeskrivning som anger vad du ska leta efter för föremål, tex stenen, gropen, branten, lyktstolpen, stakethörnet. Beskrivningen finns i en tabell på papperskartan och dyker upp när du klickar på en checkpoint i kartvyn på hemsidan eller i appen.

När du hittat checkpointen kan du skriva in bokstavskoden i appen eller i sista kolumnen i tabellen med checkpointbeskrivningar på papperskartan för att senare registrera den på ditt Hittautkonto.

Checkpointstolpe

Checkpointsläpp

Vissa checkpoints sitter ute från säsongens start och går att registrera på en gång, medan andra sätts ut till så kallade checkpointsläpp och öppnar för registrering vid en given tidpunkt lite senare under säsongen. Det framgår tydligt på papperskartan om utmarkerade checkpoints öppnar vid ett senare datum. På hemsidan och i appen dyker nya checkpoints upp först när de öppnat för registrering. Håll utkik efter våra planerade checkpointsläpp så missar du inga nya checkpoints!

Svårighetsgrad och tillgänglighet

I checkpointbeskrivningen framgår det även vilken svårighetsgrad och tillgänglighet respektive checkpoint har:

Svårighetsgrader

Tillgänglighetsanpassade checkpoints går att nå på hjul och är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga för dem med barnvagn, rullstol, permobil, rullator, cykel eller rullskidor. 

De olika svårighetsgraderna förklaras nedan.

Grön: Mycket lätt

Gröna checkpoints är placerade i terräng med tydliga och sammanhängande ledstänger så som vägar, stora stigar och öppen mark som du kan följa. Checkpoints kan placeras vid stigkorsningar, vägförgreningar, ledningsstolpar, byggnader, bäckslut och andra tydliga terrängföremål.

kartklipp_grön_checkpoint

Blå: Lätt

Blå checkpoints är placerade i något svårare terräng, men framkomligheten är fortfarande god. Du kan följa ledstänger så som vägar, stigar, staket, vattendrag och öppen mark mellan olika checkpoints. Checkpoints kan placeras vid svårare terrängföremål, tex högst upp på en tydlig höjd, vid en tydlig sten eller brant. Det finns alltid någon typ av ledstång i närheten av kontrollen (ca 100 m) att gå ut till om du skulle tappa bort dig. Där kan du finna var på kartan du är och göra ett nytt försök att gå in till checkpointen. 

kartklipp_blå_checkpoint

Röd: Medelsvår

Röda checkpoints är placerade i terräng som är lättframkomlig med tydliga detaljer i terrängen. Checkpoints kan placeras vid svårare terrängföremål, tex tydliga sänkor och åsar, höjder, branter och stenar. Det finns alltid tydliga detaljer i terrängen i närheten av kontrollen (ca 200 m) där du kan läsa in dig. Använd dem för att få en tydlig ingång till checkpointen eller för att hitta var du är ifall du skulle tappa bort dig. Inläsningspunkterna kan vara större höjder, sankmarker eller liknande.

kartklipp_röd_checkpoint

Svart: Svår

Svarta checkpoints kan vara placerade i alla typer av terräng. Det kan vara terräng med mycket detaljer eller få detaljer. Det är bra om du behärskar att läsa kartans kurvbild (höjdskillnader) och har en kompass till hands för att kunna hålla rätt riktning. Checkpoints kan vara placerade vid alla typer av detaljer i terrängen. Avståndet till tydliga inläsningspunkter kan vara större än på övriga svårighetsnivåer. 

kartklipp_svart_checkpoint


Stöd oss via Swish

Om du uppskattar hittaut får du gärna bidra med en slant som hjälper oss att fortsätta driva projektet.

Swisha ett frivilligt bidrag till 123 067 81 28, eller skanna QR-koden. 

QR-kod till Swish Nässjö

Tack för ditt stöd!

Adress

Bodafors OK - Orientering Monica Berggren, Säveda Stengård 1 57166 Bodafors

Kontakt

Tel: +46703389600 E-post: monica.berggren@bringetofta.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Våra Samarbetspartner